torstai 17. tammikuuta 2013

Massan valkaisu




Punnitsimme oma tekosta massaa 50g.



Hajotimme massan hajottimessa jonne lisäsimme sen verran vettä että hajottimen terä pysty sekottaaan massaa. Annoime sen sekoittaa 10 min.
1. Hypokloriittivaihe:

Hajotettu massa laitoimme erlenmeyeriinjonne lisäsimme 100ml vettä ja 80 ml NaCIO (natriumhypokloriittia), sitten sekotimme.

Seosta lämmitettiin 40´C ja annoimmen hypokloriitin vaikuttaa massaan 45 min, välillä sekoitettiin ja tarkkailtiin lämpötilaa.
Tämän jälkeen massa pestään buchner-suppilossa. Suodattimeen jäänyt puhistettu massa laitetaan takas erlenmeyeriin ja lisätään 100ml vettä.

2. Alkalointivaihe:

Tämä työ vaihe tehään samanlain kuin hypokloriittivaiheessa, paitsi että hypokloriitin tilalla käytetään 100 ml 4% NaOH-liuosta, jonka annettiin vaikuttaa 60 lämpötilassa 45min.

3. Vetyperoksidivaihe:
Samanalainen kuten vaiheessa hypokloriittivaihe, mutta hypokloriitin tilalla käytetään 50 ml 30% vetyperoksidia, jonka annetaan vaikuttaa 25 lämpötilassa 45 min.

4. Alkalointivaihe:
samanlain kuten aikasemmassa alkalointivaiheessa.

5. Vetyperoksidivaihe:
samanlain kuten kohdassa 3.

Alkalointi- ja vetyperoksidivaiheet jäivät tekemättä(kaksi viimeistä vaihetta), koska aika loppui kesken. Vetyperoksidivaiheessa kun pesimme seoksen ja otimme pesuliuoksesta pH arvon pH paperilla (pH 6).






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti